Als cv ketel installateur krijgen we bij het installeren van een nieuwe cv ketel vaak vragen over onze manier van werken en wat er allemaal bij de installatie van een cv ketel komt kijken en waarom we bepaalde adviezen geven. Op deze pagina willen we graag de veelgestelde vragen behandelen en een aantal begrippen uitleggen, zo weet u waar u aan toe bent als we een nieuwe cv ketel komen plaatsen.

Cw-klassen

Om te bepalen welke cv ketel het meest geschikt is voor uw situatie is de warm watercapaciteit van de cv ketel erg belangrijk. Om hier meer duidelijkheid over te geven bestaan er cw-klassen. Cw 1 en cw 2 ketels worden nauwelijks meer geplaatst omdat deze te weinig warm water te kunnen leveren. Cw3 ketels worden over het algemeen vaker geplaatst, met name in huurwoningen. Met een cw 3 ketel kunt u op 1 punt comfortabel warm water gebruiken. We adviseren eigenlijk altijd om een cw4 ketel te nemen, deze ketel kan een degelijke hoeveelheid warm water leveren zodat u in de keuken gerust warm water kunt gebruiken zonder dat iemand anders onder een koude douche staat. Met een cw5 ketel zit u bijna altijd goed, hiermee kunt u op meerdere punten tegelijk comfortabel warm water gebruiken. Indien u meerdere badkamers heeft die gelijktijdig gebruikt worden is een cv ketel in cw klasse 6 geen overbodige luxe.

 

De dakdoorvoer of geveldoorvoer

In de meeste gevallen adviseren we klanten om de dak of geveldoorvoer direct mee te vervangen, zo komt u later niet voor extra kosten te staan. In 90 procent van de gevallen moeten de doorvoeren volgens de normen binnen 15 jaar vervangen worden, de nieuwe doorvoeren zijn van kunststof, deze zijn vrijwel onderhoudsarm en voldoen aan de normen. Om de doorvoer te vervangen moeten we vaak het dak op, we vragen u daarom om een foto van een dakraam indien aanwezig. Als de monteurs er niet doorheen kunnen of alls er geen raam aanwezig is nemen we natuurlijk een ladder mee!

A-labelpomp

Sinds 2014 zijn alle nieuwe hr-ketels verplicht uitgerust met een A-labelpomp. Deze pomp is de vervanger van de oude circulatiepomp welke een echte energievreter is. De A-labelpomp is een stuk zuiniger omdat deze pomp kan moduleren, dit wil zeggen dat de pomp zijn pompsnelheid kan aanpassen naar de warmtevraag. Oude circulatiepompen kunnen alleen op volle toeren draaien of uitstaan.

Wat doet een vuilafscheider?

We krijgen vaak de vraag of het verstandig is om een vuilafscheider te plaatsen bij een nieuwe cv ketel, we adviseren de vuilafscheider omdat deze vuildeeltjes filtert uit het cv water, hierdoor slijt de A-labelpomp minder snel, de vuilafscheider komt de levensduur van de cv installatie dus ten goede. 

Klokthermostaat

Een klokthermostaat is een thermostaat waarop  u in bepaalde tijdsvakken de temperatuur kunt instellen, zo kunt u instellen dat de verwarming een halfuur voor thuiskomt wat omhoog gaat zodat u na een harde dag werken in een behaaglijk huis thuiskomt.

Slimme thermostaat

Wilt u graag inzicht in uw verbruik en het optimale uit uw cv ketel halen? Dan is een slimme thermostaat de ideale optie.  Een slimme thermostaat kan u namelijk inzicht geven in het verbruik van de cv ketel, u kunt tevens een klokprogramma instellen op een slimme thermostaat. Vaak kunt u de thermostaat ook bedienen via een app op uw smartphone.