Een standaard cv installatie bestaat uit leidingwerk, radiatoren en natuurlijk de cv-ketel. Omdat water van nature niet neutraal is ten opzichte van het metaal waar het doorheen stroomt gaat deze substansie  aan de binnenkant van de installatie aantasten en komt er roest, vuil en magnetiet vrij. Vandaar dat zwarte,ruikende water als u een van de radiatoren aftapt.

De functie van de vuilfilter is om rommel uit de installatie te halen doormiddel van een magneet. Vervolgens wordt het vuil opgevangen in een reservoir aan de onderkant van het apparaat, welke je dan 1 keer per jaar kan leeglaten lopen.

Een groot voordeel van de filter is een verbetering van de efficiëntie van de pomp in de ketel op langere termijn. Deze pomp werkt door middel van een permanent magneetmotor welke de magnetische vuildeeltjes uit de installatie aan trekt. Hierdoor loopt de pomp dicht en zal er meer elektriciteit verbruikt moeten worden om dezelfde kracht te behalen. Daarnaast verbetert het ook de levensduur van de pomp. Dit is de reden dat Rovimax.nl het liefst, bij elke montage, een vuilafscheider plaatst.